Foodfacts

IMG_8528

Parmezaanse kaas bewaren

Zelf vind ik Parmezaanse kaas erg lekker. Helaas lust mijn man geen kaas en mijn zoontje geen Parmezaanse kaas. Dus ben ik de enige in huis die deze kaas eet. De zakjes met Parmezaanse kaas snippers uit de supermarkt vind ik veel minder lekker dan zelf met een rasp wat van een blokje Parmezaanse kaas schaven. Dus kocht ik in de supermarkt telkens een stuk Parmezaanse kaas. Erg lekker maar in mijn eentje kreeg ik de kaas niet voor de uiterste houdbaarheidsdatum op, dus gooide ik weer een groot stuk weg. Zonde! Nu ben ik er een tijdje geleden achter gekomen dat deze kaas heel erg lang houdbaar is. Ook nog na de datum die op de verpakking staat! Parmezaanse kaas is een harde kaas die lang heeft gerijpt en is dus veel minder vatbaar voor schimmels.

Dus verpak je stuk kaas na gebruik in aluminium folie en bewaar hem zo in de koelkast tot je weer wat kaas nodig hebt. Dit scheelt veel geld en je hebt altijd een lekker kaasje in huis.

Vlees marineren

IMG_8458Als ik weinig tijd heb om te koken koop ik soms in de supermarkt wel eens een pak van Knorr of een andere merk. Wat me dan op valt is dat je volgens het pak het vlees maar 5 of 10 minuten in een marinade hoeft te leggen. Een reden voor mij om eens een stukje te schrijven over vlees marineren.

Vlees marineer je om het vlees malser te maken en een lekkere smaak te geven. Hiervoor is wel wat meer tijd nodig dan 5 of 10 minuten.

De basis van een marinade bestaat eigenlijk uit 3 zaken. Een zure vloeistof bijvoorbeeld azijn, wijn, bier, limoensap. Vet, bijvoorbeeld olijfolie,sesamolie en smaakmakers/kruiden bijvoorbeeld ketjap,rozemarijn,tijm,laurierblaadje, knoflook etc.

De zure vloeistof zorgt ervoor dat het bindweefsel oplost en het vlees dus malser wordt. De olie zorgt ervoor dat de marinade aan het vlees hecht en de smaakmakers/kruiden die zorgen natuurlijk voor de smaak.

Als je het vlees 5 of 10 minuten marineert is dit te kort om de marinade goed in het vlees te laten trekken. Hoe lang je iets moet marineren is per soort vlees verschillend. Hoe zachter het vlees hoe korter je het hoeft te marineren. Van een paar uur tot een nachtje in de koelkast, het kan dus allemaal.

 

Basilicum stekken

Basilicum is mijn favoriete kruid in de keuken. Ik kocht regelmatig een nieuw plantje, totdat ik van iemand hoorde dat je basilicum heel gemakkelijk zelf kunt stekken. (En je dus niet telkens een nieuw plantje hoeft te kopen!)

Het gaat als volgt. Je neemt een bestaande basilicum plant. Hier knip je een stengeltje met een paar blaadjes af.  Zorg dat het steeltje minstens 5 cm lang is. Dit stengeltje met blaadjes zet je in een glas water, op een plek waar het direct in de zon staat. Ververs het water elke dag.  Zodra de wortels ongeveer 5 centimeter lang zijn zet je het plantje in een potje met potgrond. En dan wordt het vanzelf weer een basilicum plant.

 

IMG_8432IMG_8431

Plaats een reactie